De kerk Bezoeken

test

Historie

De Grote of Sint Janskerk, in het centrum van Schiedam, is het oudste gebouw van de stad.

Op 5 december 1262 kreeg Vrouwe Aleida, Gravin van Holland en Henegouwen, een bijzonder ondernemende vrouw die Schiedam de stadsrechten gaf, toestemming van Hendrik, de bisschop van Utrecht, om een kerk te bouwen. Dat oorspronkelijke kerkje stond op de plek van het huidige hoogkoor en het voorste gedeelte van het middenschip. 

 

De bouw van het huidige gotische kerk begon in 1335 en werd voltooid in 1425. In de loop van de eeuwen is de kerk vele malen veranderd en gerestaureerd. De laatste restauratie werd in 2003 afgerond. In zijn huidige verschijning is de kerk een driebeukige hallenkerk.

 

 

 
Next#2 Conny Janssen Danst

Next#2 Conny Janssen Danst

Een unieke voorstelling op een unieke plek!

 

Dit jaar is het dubbel feest in Schiedam! Naast het feit dat de stad Schiedam haar 750 jarige bestaan viert, bestaat de Grote of Sint Janskerk - het oudste gebouw van de stad - 600 jaar en ook dat wordt groots gevierd. De viering van 600 jaar start van 26 t/m 29 maart 2025 met de nieuwe energieke dansvoorstelling NEXT #2 van Conny Janssen Danst gemaakt door de aanstormende dansmaker Dalton Jansen.

Bestel hier je kaarten: https://theateraandeschie.nl/voorstelling/ConnyJanssenDanst

 

Onze iconische kerk heeft in al die eeuwen veel betekend voor de stad en haar inwoners. Lang was de kerk het kloppend hart van de stad. Het was dé plek waar Schiedammers elkaar ontmoetten, handeldreven en het leven vierden. Van huiskamer tot marktplaats, van geboorte tot overlijden; de kerk was het begin én het eindpunt van het leven. Door de jaren heen veranderde haar rol. De Grote of Sint Janskerk is vandaag de dag een dynamische plek waar mensen, muziek en ideeën samenkomen.

De komst van het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst naar de Grote of Sint Janskerk in Schiedam markeert de start van een feestelijk jaar in Schiedam. Sinds 2024 presenteert Conny Janssen Danst het avontuurlijke project NEXT, een voorstelling met stadse energie die op onverwachte locaties in Rotterdam en omstreken opduikt. In het voorjaar van 2025 gaat de 2e editie van NEXT in première, dit keer met gloednieuw werk van Dalton Jansen. Voor de viering 600 jaar De Grote of Sint Janskerk maakt de jonge choreograaf een speciale versie van zijn voorstelling, op maat gemaakt voor deze bijzondere, historische plek in Schiedam.

 

Op woensdag 26 (Try-out), donderdag 27, vrijdag 28 én zaterdag 29 maart zal deze prachtige dansvoorstelling bij ons te zien zijn. Kaartjes kosten € 29,00 en zijn te koop via 

https://theateraandeschie.nl/voorstelling/ConnyJanssenDanst


Kerk open: 19.30 uur, bar open
Aanvang voorstelling: 20.15 uur
Einde voorstelling: 21.15 uur
Kerk dicht: 22.00 uur

 

“NEXT biedt een podium voor creativiteit en innovatie van makers en dansers en verlegt tegelijkertijd de grenzen van de traditionele uitvoeringslocaties. Het presenteren van werk op verschillende locaties en voor verschillende gelegenheden doorbreekt vaste patronen waardoor makers een nieuwe blik op hun werk ontwikkelen. Met Dalton Jansen als choreograaf van deze tweede editie ben ik ervan overtuigd dat het publiek wordt meegenomen op een dynamisch, stads dansavontuur.” - Conny Janssen over NEXT

 

Over Dalton Jansen: Dalton Jansen is een ambitieuze, jonge choreograaf en ondernemende maker. Met zijn bevlogen manier van werken won hij al verschillende prijzen, waaronder de BNG Dansprijs 2021, de ‘VSCD Jonge Zwaan 2022’ voor meest indrukwekkende dansproductie voor de jeugd en in 2024 de Talentprijs Charlotte Köhler theater.

‘Dalton Jansen spreekt in zijn werk het rauwe en intieme aan, verenigt verschillende danstalen en zet verzoening naast afstand.’ Jury BNG Bank Dansprijs (2021)

 

Daltons choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary en belichten altijd actuele sociaal-maatschappelijke thema’s. In 2021 richtte hij in Rotterdam-West zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Voor Theater Rotterdam maakte hij o.a. JAH (2024) en in samenwerking met DOX en Toneelmakerij een actuele bewerking van Giselle. Deze nieuwe samenwerking met Conny Janssen Danst in NEXT #2 is een mooie vervolgstap op zijn succesvolle choreografische bijdrages in 2020 voor het talentontwikkelingsprogramma DANSLOKAAL 8 en in 2023 voor het zomerfestival VERS&GERS.

 

 

 

 Dalton Jansen

 

Fotografie Martijn Kappers

 

Openingstijden

De Grote- of Sint Janskerk is momenteel gesloten. Half april 2025 is de kerk weer geopend voor publiek.

 

 

 
 
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

De kerk telt tal van bezienswaardigheden We noemen er een aantal:

 
  • een met prachtig houtsnijwerk versierde renaissance kansel uit ca 1550;
  • één van de oudste Nederlandse orgelkassen, eveneens ca 1550;
  • een wetsbord uit 1619;
  • een epitaaf van Cornelis Haga, de eerste diplomatieke vertegenwoordiger van ‘De zeven Provinciën’ aan het Ottomaanse hof (ruim 400 jaar geleden);
  • twee negentiende eeuwse ‘witjes’ boven de toegangsdeuren in de zijbeuken;
  • doopvont uit begin 20ste eeuw;
  • gebrandschilderde ramen in het hoogkoor van Marius Richters (1947).

 

Drie bezienswaardigheden verdienen bijzondere aandacht:

 

 

  • De Consistorie of goudleerkamer
    Volgens de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed is dit in West Europa enige ruimte van deze omvang waarvan alle wanden met goudleer zijn bespannen. 



 

 

 

 

 

  • Het Lam
    Sculptuur van Sjef Henderickx uit 2010 opgebouwd uit brokstukken van de beeldenstorm van 1572. Van de kleinste brokjes formeerde hij het lam op de top van dit ontroerende kunstwerk.






    De grafsteen van Liduina (1380 tot 1433), stadsheilige van Schiedam
    Opgehangen in de directe omgeving van waar zich ooit haar graf bevond. De roodbonte zandsteen is  van veel oudere datum. Het was ooit het deksel van een stenen grafkist, zoals die in de twaalfde eeuw in Duitsland werden gemaakt. Hij behoort tot de oudste grafmonumenten in Nederland.

 

 



 


 

 

Beklim de toren

Van bovenaf gezien is alles anders! Het beste uitzicht over de karakteristieke binnenstad van Schiedam, met de hoogste molens ter wereld en vele monumenten, heeft u vanaf de 54 meter hoge kerktoren van de Grote- of Sint Janskerk.

 

De toren van de Grote- of Sint Janskerk is na de stadsbrand van 1428 gebouwd. In de toren bevinden zich de luidklokken, het carillon en de speeltrommel. Om bij de klokken te kunnen komen, klimt u 150 treden omhoog. Na 70 treden verder klimmen komt u bij de omloop waar het prachtige uitzicht over de stad je zal verrassen!

 

Via het I-punt kunt u een groepsexcursie boeken om de toren te beklimmen. Voor meer informatie, klik hier.

© Copyright 2023 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam