Evenement

Shary-An Nivillac krijgt de prijs voor haar tomeloze inzet voor genderdiversiteit.

De landelijke Jillis Bruggeman Penning 2024 van de gemeente Schiedam gaat naar singer-songwriter Shary-An Nivillac. Zij krijgt de prijs voor haar tomeloze inzet voor de genderdiverse gemeenschap en openheid hierover in muziek, theater en interviews. De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag, vrijdag 11 oktober. Shary-An ontvangt de penning uit handen van wethouder Anouschka Biekman.

De singer-songwriter zet het thema ‘jezelf mogen zijn’ bewust universeel neer vanuit haar eigen achtergrond. Ze is bij het grote publiek bekend geworden tijdens de eerste editie van The Voice of Holland. Shary-An haalde toen de halve finale. Maar ze heeft niet alleen aan haar loopbaan gewerkt, ze zet zich ook in voor een diverse samenleving. Zo is ze sinds 2017 ambassadeur van Pride Amsterdam. Dit jaar is ze getrouwd met haar grote liefde Nena.
De gemeente Schiedam reikt de landelijke Jillis Bruggeman Penning sinds 2015 jaarlijks uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Daarnaast worden sinds 2020 jaarlijks drie Opstekers toegekend aan personen of organisaties in Zuid-Holland-Zuid.
De gemeente Schiedam vestigt met de Penning en de Opstekers de aandacht op het belang van jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht. Helaas blijkt dat nog steeds hard nodig. Hierom krijgt Shary-An Nivillac de penning in 2024.


Opstekers

Naast de Jillis Bruggeman Penning worden sinds 2016 jaarlijks ook Opstekers toegekend. De eerste jaren was dit een Schiedamse onderscheiding, maar sinds 2020 worden de Opstekers regionaal toegekend aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI+- organisaties in Zuid-Holland-Zuid. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun lokale of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.
Dit jaar gaan de Opstekers naar Eric de Keizer, Jan Derksen-Wynn samen met wijlen Marc Wynn-Derksen en Marco van Schie. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun lokale of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.
De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag, vrijdag 11 oktober, in de Grote- of Sint Janskerk. De gemeente Schiedam en de stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit. De uitreiking is voor het publiek gratis bij te wonen, maar plaatsen moeten wel vooraf worden gereserveerd via de website sdam.nl.

 

Over Jilis Bruggeman

Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde monument van de LHBTI+-gemeenschap in Nederland, herinnert hieraan. De gemeente Schiedam wil dit nationale genderdiverse erfgoed blijvend onder de aandacht brengen en reikt daarom met hulp van stichting Jillis Bruggeman de jaarlijkse onderscheidingen uit.
Eerdere penning-winnaars zijn Richard Groenendijk (2023), Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en Amnesty International (2015).
Eerdere winnaars van de regionale Opstekers zijn
2023: Paul van Dorst (Rotterdam), Mart van de Kamp (Gouda) en Stichting Gay Op Flakkee (Goeree-Overflakkee).
2022: Leon Houtzager (Rotterdam), Jan Geerink (Gouda) en Cobi Crucq (Hoeksche Waard)
2021: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard)
2020: Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam).

© Copyright 2023 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam