Evenement

Choral Evensong

Op zondag 30 juni om 17:00 uur wordt in de Grote Kerk een Choral Evensong gehouden!

De Evensong is een vorm van getijdengebed en is ontworpen tijdens de Engelse Reformatie in de zestiende eeuw. De wortels van de getijden liggen in de vroege kerk. Het dagelijks gebed van de eerste christengemeenten was ontleend aan de joodse tempeldienst in Jeruzalem. De psalmen namen een belangrijke plaats in. Het zogenaamde getijdengebed kreeg een vaste vorm in de kloosters en kende acht verschillende gebedsmomenten verspreid over de dag.

In de vespers klonk (en klinkt) de Lofzang van Maria en in de completen de Lofzang van Simeon. Na de Reformatie koos Engeland voor twee dagelijkse gebedsmomenten: de Matins (een morning prayer of ochtendgebed) en de Evensong (een evening prayer of avondgebed). In de evensong voegde hij de getijden ‘vespers’ en ‘completen’ samen tot één viering. Zo komt het dat in de nieuw ontworpen evensong zowel het Magnificat (de lofzang van Maria) uit de vespers klinkt, als het Nunc dimittis (de lofzang van Simeon) uit de completen. In 1549 verscheen het eerste Book of Common Prayer met daarin een orde voor de evensong. Tot op de dag van vandaag wordt deze orde van de evensong dagelijks gevierd in Anglicaanse kerken.

Ongeveer vijfendertig jaar geleden is de choral evensong overgewaaid naar Nederland. Sindsdien worden op vele plaatsen in ons land Evensongs georganiseerd.

Vocalis St. Jan o.l.v. Arjen Leistra zal de koormuziek verzorgen. Magnificat en Nun Dimittis klinken in de versie van Charles Villiers Stanford, als anthem klinkt het bekende “They that wait upon the Lord” van John Stainer. Het orgel wordt bespeeld door de talentvolle organist Steven Knieriem. Onlangs legde hij succesvol zijn eindexamen kerkmuziek af in de Grote Kerk . Liturg is Ds. Anje de Kuiper.

De sfeervolle ruimte, de fraaie akoestiek en het prachtige orgel van de Grote Kerk dragen bij aan een optimale beleving.

De tijdsduur is ongeveer 45 minuten. Van harte welkom!

© Copyright 2023 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam